9. november 1989, af Ralf Klumb

Warning: Undefined array key "margin_above" in /customers/6/e/0/faeldning.dk/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 663 Warning: Undefined array key "margin_below" in /customers/6/e/0/faeldning.dk/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsiocns_OnPosts.php on line 664
The Brickworms, Berlin

Af Ralf Klumb, Berlin
I dag er det 30 år siden, at muren i Berlin faldt! Så nu har den været væk længre end den delte byen – og verdenen.
Denne torsdag aften arbejdede jeg hos et biludlejningsfirma på lufthavnen Tegel.

Efterhånden ankom informationer, at muren havde blevet åbnet. Efter arbejdet omtrent kl. 23 kørte jeg hjem, til Gesundbrunnen, kun ca. en kilometer fra stedet, hvor muren først blev åbnet. Sammen med min daværende kone og hendes forældre, som lige var på besøg hos os og som englændere ikke havde virkelig opfattet, hvad der skete i byen på dette tidspunkt, kørte vi så til Bornholmer Brücke. Fra den vestlige side strømmede menneskerne til broen, så de kunne byde øst-Berlinerne et stort velkommen.

Nogen tid senere, midt i den kolde nat, begyndte vi at gå længere mod øst. Min svigerfar præsenterede endda hans britiske pas til en forbløffet østtysk grænsesoldat og spurgte om et stempel – desværre forgæves. Men vi måtte fortsætte. Vi spadserede i den modsatte retning af den endeløse slange af Trabant, Wartburg og Lada bilerne langs Bornholmer Straße, forbi nogle forretninger med næsten tomme butiksvinduer, og forbi nogle vantro folk i åbne vinduer på første sal, som ikke kunne fatte, hvad der foregik. Kun da vi nåede til Schönhauser Allee kom vi langsomt i tanke om, om vi ville nå hjem igen.
Så begyndte vi hjemvejen, det var nu sikkert kl. 3 om morgenen, og vi kom tilbage til den vestlige del af byen uden problemer.

Jeg undrer mig stadigvæk i dag, om andre folk havde en lignende oplevelse, om de også gik ”i den forkerte retning” i denne nat. Eller var vi de eneste, de første? En meget turbulent, pirrende, spændende tid følgte, hvor hele verdenen så på Berlin, og mange mennesker besøgte Berlin. Men det er en anden historie.

https://www.brickworms.eu/en/

Skriv et svar

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.